Avrupa Konseyi Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Ekim ayında “Güney Doğu’daki Yerel Yönetimlerin Durumu”nu tartışmaya hazırlanıyor. Bu arada Deutsche Welle, Kongre’nin, 12 kişilik Türk heyetine en az bir DTP'li üyenin eklenmesi talebinde ısrar ettiğini, bunun son yıllarda Ankara ile “gerginlik” yarattığını öne sürdü.
Türkiye’deki “Kürt Açılımı” yakında Avrupa Konseyi’nde ele alınması bekleniyor. Avrupa Konseyi Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Ekim ayında “Güney Doğu’daki Yerel Yönetimlerin Durumu”nu tartışmaya hazırlanıyor. Bu arada, Kongre'de temsil edilen 12 kişilik Türk heyetine en az bir DTP'li üyenin eklenmesi talebinde israr ettiği, bunun da son yıllarda Ankara ile “gerginlik” yarattığı kaydediliyor.
Avrupa Konseyi üyesi 47 devletin seçilmiş yerel ve bölgesel yöneticilerinden oluşan, Avrupa Konseyi Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, 13-15 Ekim günlerinde yapılacak Genel Kurulu oturumlarının önemli bir maddesini oluşturacak “Güney Doğu’daki Yerel Yönetimlerin Durumu”nu tartışılacak. Bu konudaki görüşmelere Türk hükümetinin, Türkiye’deki yerel yönetmileri ve sivil toplumunun birer temsilcisinin de söz alacağı belirtiliyor.
YEREL YÖNETİMLERE DAHA ÇOK YETKİ İSTEYEN YENİ RAPOR GÖRÜŞÜLECEK
Kongre’nin Başkanı Ian Micallef tarafında geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt Sorunu’nu çözmek için yaptığı yeni girişim”e destek verirken bunun Türkiye’deki “yerel ve bölgesel demokrasiyi güçlendirmek için tarihi bir fırsat olabileceği”ni vurgulamıştı.
Aynı açıklamada da Kongre’nin Ekim’de yapacağı oturumlarda “Güney Doğu Anadolu’daki yerel yönetimlerin durumuna ilişkin görüşmeler, Türk hükümetine, yerel otoritelere ve sivil topluma, yerel bazdaki kendi yönetimin sağlamlaşması konusunda bir tutum takınma fırsatını verecek” denilmişti.
“AZINLIKLARIN KORUNMASI SÖZLEŞMESİ’Nİ İMZALAYIN”
Ankara’nın yerel yönetimlere daha çok yetki vermesi istendiği son “izleme raporu”nun ve ilgili karar tasarısının görüşülerek oylanacak olan Ekim oturumlarında bu çerçevede de Türkiye’den Avrupa Ulusal Azınlıkların Korunması Sözleşmesi ile Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartını imzalayıp, onaylaması çağrıları yineleceği de ifade ediliyor.
Alman yayın kurumu Deutsche Welle Türkçe Servisi, Strazburg kaynaklı haberinde Kongre tarafından ilk defa böyle bir açıklama yapıldığına dikkat çekilirken Ekim ayında oturumlarda ele alınacak taslak kararında, Türkiye'de belediyelerin Türkçe dışında başka bir dilde hizmet verebilmelerinin önünün açılması da istendiğine, bununla gönderme yapılan dilin ise Kürtçe olduğuna işaret etti.
DTP ISRARI
Deutsche Welle’ye göre, Kongre'nin Ankara'dan bir diğer talebini de, Kongre'de temsil edilen 12 kişilik Türk heyetine en az bir DPT'li üyenin eklenmesinin oluşturduğunu belirtirken, “Bu konu son yıllarda Kongre ile Ankara arasında gerginliğe neden olmakta. Kongre yetkilileri, Mart 2009 yerel seçimlerinin sonuçları temel alındığında, bu seçimler sonrası şu anda yenilenmekte olan Türk heyetine artık bir DTP'li yerel yöneticinin eklenmesinin önünde engel kalmadığını düşünüyorlar. Kongre, bu jestin Kürt açılımı konusunda Avrupa'ya gönderilecek olumlu bir mesaj olacağını da söylüyor” dedi.