Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet partileri liderleri Deniz ****** ile Devlet Bahçeli'ye 'Demokratik açılım' paketi konusunda tansiyonu düşürerek bir araya gelme çağrısı yaptı.
Arınç, Başbakan Erdoğan'a Şeyh Edebali'nin sözleri ve Güneydoğu'daki 'poşu atma geleneğiyle' çağrıda bulundu. Arınç, önceki akşam gazetelerin Ankara temsilcileriyle Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Balgat'taki binasındaki iftar yemeği sonrasında bir araya geldi. Hükümet ve iktidar partisi içinde ağırlığa sahip olan Başbakan Yardımcısı Arınç'ın öne çıkan görüşleri şunlar:
ÖRTÜYÜ AT BİTİR
Bunlar tansiyonu artıran, yüz yüze bakamayacak hale getiren suçlamalar. Böyle devam etmesi mümkün değil. Güneydoğu Anadolu'da kavga ederlerken biri başındaki örtüyü atsa kavga bitermiş. Bu da Şeyh Edebali'nin vasiyetini sıkça hatırlayan Başbakan'a düşüyor. 'Onlar bölmek istesin sen bütünleştirici ol, onlar sert olsun sen yumuşak ol' der Edebali. 'Küstüm oynamıyorum, seni muhatap kabul etmiyorum' tarzı iktidarın yapacağı şey değil. Bançeli ile ****** ile bir araya gelmenin faydası var. Böyle önemli bir konuda iktidar kanadının alttan alarak görüşmeyi kabul etmesinin olumlu yansıyacağına inanıyorum. Liderlerin çevrelerine 'sert üslup istemiyorum' demesi lazım. Toplumsal barış her şeyin önünde olmalı. Ellerimizi uzatmalıyız.