Türkiye’nin geleceğinde büyük bir dönüm noktası olan tarihî Çanakkale Zaferi’nin 93. yılını gururla kutluyoruz...
--------------------------------------------------------------------------------
18 Mart 2008 09:50
--------------------------------------------------------------------------------
Birinci Dünya Savaşı’nın en kanlı cephesi olan Çanakkale’de, “Hasta adam” Osmanlı’nın şanlı direnişiyle karşılaşan emperyalist devletler, Çanakkale’nin geçilemeyeceğini anlayınca, gerisin geriye kaçmak zorunda kaldı. İngiliz ve Fransız donanmasının tüm güçleriyle saldırdığı Çanakkale’de, Türkiye’nin geleceğinde büyük bir dönüm noktası olan tarihî Çanakkale Zaferi’nin 93. yılını gururla kutluyoruz.
Çanakkale geçilmez
Çanakkale’de 18 Mart 1915'te elde edilen deniz zaferi, Türkiye'nin geleceği için bir dönüm noktası oldu ve Çanakkale'nin geçilmezliğini kanıtladı. Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli savaşlarından olan Çanakkale Savaşı öncesinde İngiltere, Avrupa'da savaşın mevzi çatışmalara dönüşmesi üzerine, Çanakkale ya da Balkanlar'da yeni bir cephe açıp İstanbul'u ele geçirerek, Osmanlı Devleti'ni Almanya'dan ayırmak ve kararsız Bulgaristan'ın İttifak Devletleri yanında yer almasını önlemeyi düşünüyordu. Osmanlı güçlerinin Süveyş Kanalı'na taarruzu (3 Şubat 1915) sonuç vermeyince İngiltere, Mısır'daki güçlerini boğazlara yöneltti. İtilaf Devletleri, on ikisi İngiliz, dördü Fransız olmak üzere on altı muharebe gemisi, altı muhrip, on dört mayın arama tarama ve bir uçak gemisinden oluşan donanmasıyla 19 Şubat 1915 sabahı, ''Müstahkem Mevki Methal Grubu Bataryaları''na bombardıman başlattı. Methal Grubunda; Ertuğrul, Seddülbahir, Kumkale, Orhaniye bataryaları ile Erenköy civarında yerleştirilmiş bir kısım seyyar obüs bataryası, Merkez Grubu'nda ise Anadolu ve Rumeli bataryaları bulunuyordu. Havanın elvermemesi üzerine, ikinci bombardıman 25 Şubatta yapıldı. 26 Şubat-17 Mart arasında ise İtilaf Devletleri Donanması mayın arama taraması gerçekleştirdi. Ancak 17-18 Mart gecesi Nusret mayın gemisi, Erenköy koyuna ve boğaza mayın döşedi. Müttefik donanması, 18 Mart günü saat 11.15'te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlattı. Saat 18.00'e kadar süren şiddetli çatışmalar sonunda, İtilaf Devletleri donanmasının üç muharebe gemisi Bouvet, Irresistible ve Ocean zırhlıları battı, iki muhabere gemisiyle bir muharebe kruvazörü yara aldı. Yedi saat süren savaşta elde edilen kesin zafer tarihe Çanakkale Deniz Zaferi olarak geçti ve Çanakkale'nin geçilmezliğinin tüm dünyaya habercisi oldu.
Çanakkale Deniz Zaferi törenlerle kutlanacak
18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 93. yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü, düzenlenecek törenlerle kutlanacak. Sabah Cumhuriyet Meydanı'ndaki ****** Anıtı'na çelenklerin konulmasının ardından saat 10.00'da 18 Mart Stadyumu'ndaki kutlama törenleri başlayacak. Mehteran bölüğünün gösterisinin ardından günün anlam ve önemine dair konuşmalar yapılıp, şiirler okunacak. Çanakkale il merkezindeki törenler resmi geçitle sona erecek. Aynı gün öğle saatlerinde kordon boyunda ise Türk Yıldızları Akrotim Filosu bir gösteri uçuşu yapacak. İl merkezindeki törenlerin ardından Şehitler Abidesi'nde ikinci bir tören düzenlenecek. Şehitlikte yapılacak törende günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların ardından şehitlik gezilecek. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda düzenlenecek törenlerden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da katılacağı etkinlikte, 93 yıl önce Türk askeriyle savaşan Anzakların torunları bölgeye "barış fidanı" dikecek.
Güvenlik üst seviyede
18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 93. Yıl Dönümü ve Zafer Haftası etkinliklerine katılması beklenen 85 bin kişinin güvenliği için Çanakkale merkezde 1103 polis, 25 Özel Harekat Timi, 10 bomba arama ekibiyle birlikte K-9 köpekleri, 20 eskort ve 20 koruma aracının görev yapacağı bildirildi. Törenler nedeniyle Çanakkale Emniyet Müdürlüğünde görev yapan 903 polisle birlikte Bursa, Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir'den 200 polis de kentte görev alacak.